VGs foredrag

I Økonomiformidlingen ønsker vi å drive forebyggende arbeid i tillegg til rådgivningsvirksomheten. Derfor syns vi det er veldig morsomt å holde foredrag for videregående elever. Vi har da mulighet til å lære elevene noe om privatøkonomi før de får et problem knyttet til dette. Siden Økonomiformidlingen holder til i Bergen er det skoler i området vi besøker. Skoleåret 2015-2016 besøkte vi 6 skoler og holdt 15 foredrag.

Foredraget har utviklet seg over de siste par årene. I dag består det av tre hoveddeler og varer i ca to skoletimer. Vi begynner med en refleksjonsdel der vi får elevene til å tenke gjennom hva verdi er, hva penger er, og hvordan de brukes. Vi er opptatt av at de skal tenke gjennom både hvordan penger kommer inn og hvordan de går ut igjen. Målet vårt er ikke at elevene skal være gjerrige, men tenke gjennom hva som faktisk gir dem verdi. Hvorfor skal du kjøpe den nye buksa? Er det for å være kul eller trenger du faktisk en ny bukse? Hva kunne du ellers brukt de pengene til? Ofte vil opplevelser huskes bedre når du blir 80 år og ser tilbake på livet enn den nye buksa du kjøpte. Det kan være verdt å tenke gjennom hva som er den beste opplevelsen din i livet? Og kostet den mye penger?

Videre går vi gjennom en del verktøy som kan være nyttige å kunne. Dette innebærer renter, kredittkort, sparing, studielån og stipend. Til slutt har vi laget et case. Her deler vi elevene i grupper, der hver gruppe får en tavle med lekepenger. Summen er lik den en student får per måned i studielån. Oppgaven til elevene er deretter å lage et budsjett for en student. Denne oppgaven engasjerer elevene og de ser at ca 7500 kr ikke er mye å leve på hver måned.

Dette er en kjempegod erfaring for elevene og for rådgiverne våre!

Har du lyst på et slikt foredrag på din skole kan læreren kontakte This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. for mer informasjon og avtale av tid.

Laksevåg11.11.15 Tertnes18.02.16 Ternes19.02.16 Fyllingsdalen20.01.16