BSU

BSU står for boligsparing for ungdom. Denne sparekontoen er tilgjengelig hos de fleste banker i Norge. Denne ordningen ble opprettet i forbindelse med skattereformen i 1992. Ordningen kan benyttes til og med det året man fyller 33 år (du er altså ungdom så lenge!). BSU skal gjøre det lettere for unge å komme seg inn på boligmarkedet. Når man kjøper bolig må man ha en egenkapital med oppsparte midler på minst 15% av kjøpesummen. Hvis du vil kjøpe en leilighet til 2 millioner må du altså ha en egenkapital på 300 000 kr.

Det som er spesielt med ordningen er at 20% av beløpet du sparer på kontoen blir trukket fra på skatten din. Det vil si at hvis du sparer 10 000 kr, får du et skattefradrag på 2000 kr. Dette betyr i praksis at du får penger for å spare penger! Skattefradraget kan utnyttes fra det året man fyller 13 år. I tillegg har som regel denne typen sparekonto en veldig god rente. Dette er derfor en virkelig god ordning som alle unge bør benytte seg av, men det er noen forhold du må være klar over.

Beløpet som står på kontoen må brukes på bolig (derav BOLIGSPARING). Hvis du ikke bruker beløpet på bolig må du tilbakebetale hele skattefradraget til staten. Du kan bruke beløpet på bolig på to måter; enten ved kjøp av en ny bolig eller ved å betale ned boliggjeld. Ved boligkjøp må det ikke være den første boligen du kjøper, det kan like godt være den andre. Hvis du vil nedbetale boliggjeld må avtalen om BSU må være inngått før gjelden du vil nedbetale blir stiftet.

Du kan i dag maksimalt sette inn 25 000 kr per år. Dermed er maksimalt skattefradrag 5000 kr. Vær oppmerksom på at 25 000 kr er et maksbeløp, det finnes ingen minstebeløp. Du kan sette inn alt fra 0-25 000 kr på kontoen hvert år. Fra inntektsåret 2016 er det maksimale sparebeløpet 300 000 kr. Det vil si at beløpene du setter inn maksimalt kan bli 300 000 kr samlet (dette inkluderer altså ikke rentene du samler opp). Dette betyr at det tar deg 12 år å spare opp det maksimale sparebeløpet hvis du sparer 25 000 kr i året. Begynner du å spare når du er 18 har du utnyttet BSU-ordningen maksimalt når du er 30 år. Dette betyr at du bør begynne å spare så fort og så mye du kan i BSU.

Du bør likevel ikke spare i BSU hvis du ikke har høy nok inntekt til at du får utnyttet skattefradraget. Det betyr at du må ha så høy inntekt at du skal betale 5000 kr i skatt før du får utnyttet ordningen på best mulig måte. I 2015 måtte du ha en inntekt på ca 70 000 kr for å skulle betale en skatt på 5000 kr.

I tillegg til dette bør du vite at du bare kan ha en BSU-konto av gangen. Det går an å flytte BSU-kontoen fra en bank til en annen. Dette hjelper de deg med i banken du vil bytte til. Når du har brukt beløpet på BSU-kontoen din til å kjøpe deg bolig eller betale boliggjeld kan du ikke opprette en nye BSU-konto. Det er ingen grunn til å avvente med i skaffe seg en BSU-konto, uansett om du kan spare mye eller lite i dag.

Ta kontakt med banken din for å opprette en BSU-konto, dette kan også i mange tilfeller gjøres på nett. Du kan også finne mer informasjon om skatt og BSU på Skatteetatens sider .

Har du flere spørsmål om BSU kan du kontakte oss i Økonomiformidlingen!