Har du innboforsikring? Er det egentlig nødvendig?

Skrevet av Tonje Bakke Lyngås og Valeria Engelund
Publisert i andre utgave av K7 Bulletin våren 2016.

Hvert eneste år mister unge studenter som har flyttet for seg selv tingene sine i brann eller ved innbrudd. Dette kan bli en dyr lærepenge hvis man har glemt å skaffe innboforsikring. Mange studenter tror at de er forsikret gjennom foreldrene, likevel viser undersøkelser at to av fem ikke har innboforsikring. Blir sykkelen stjålet eller hybelleiligheten utsatt for brann kan det derfor være greit å vite om forsikringen er i orden.

En innboforsikring skal først og fremst forsikre innbo og løsøre i hjemmet. Under betegnelsen innbo og løsøre inngår gjenstander som vanligvis tas med ved flytting. Gode eksempler kan være møbler, klær, sportsutstyr, inventar, og andre bruks- og pyntegjenstander. Hvilke skader innboforsikringen dekker er et viktig spørsmål som ikke alle vet svaret på. Mange tror at den dekker alle skader, men dette er feil. Kort fortalt dekker den vann/annen væske skader, brannskader, skader i forbindelse med lynnedslag/elektrisk fenomen og tyveri. Innboforsikringen kan også dekke tyveri som skjer utenfor boligen. Det er for eksempel mulig å få erstattet gjenstander i vesken hvis man blir utsatt for veskenapping. I tillegg kan man få erstatning for matvarer i kjøleskapet hvis det blir strømbrudd. Innboforsikring kan også dekke rettshjelp og uhellsskader på mobiltelefon. Likevel er det store variasjoner fra selskap til selskap for hva som inngår i forsikringssummen, og det lønner seg å lese vilkårene til forsikringsselskapet for å være sikker på hva din forsikring dekker.

Mange studenter kan i utgangspunktet være forsikret gjennom foreldrenes innboforsikring når de flytter hjemmefra. Hvor lenge man er dekket gjennom foreldrene kan derimot variere fra selskap til selskap. En viktig ting å tenke på er at det øyeblikket man endrer adresse i folkeregisteret til en annen enn foreldrene sin adresse, må man tegne egen innboforsikring for å være dekket.

Forsikringssummen bestemmes selv ved tegning av innboforsikring og her er det viktig å tenke på summen av verdier man har før man fastsetter et beløp. Det er også viktig å være forberedt på at man blir trukket en egenandel ved alle forsikringsoppgjør. Tanken bak dette er å sile ut småskader. Innboforsikring kan koste alt fra 70-150 kr i måneden for en vanlig student, avhengig av hvilket forsikringsselskap man velger samt forsikringssummen. Hva man må betale kan avhenge av blant annet hvor i landet man bor, hvordan man bor, alder og hvilke andre forsikringer man har i selskapet.

Vi kan konkludere med at når uhellet først er ute kan det være greit å slippe å betale skaden fra egen lommebok. Hvis du allerede har skaffet deg innboforsikring slipper du dette. Likevel kan det være en god idé å sjekke hva forsikringen du betaler for egentlig dekker. Har du ikke skaffet deg innboforsikring enda, kan det være lurt å tenke over om du egentlig har råd til å la være?

Tips:
• Les vilkårene til forsikringsselskapet ditt
• Innboforsikring kan faktisk dekke skader man selv ikke tenker på
• Pris på innboforsikring kan variere mye; sjekk flere alternativer før du velger!
• Innboforsikring er nødvendig, men dobbel innboforsikring er kanskje litt bortkasta penger?!