Kan det fryses, kan det spares!

Skrevet av Line Torsøe og Victoria Ask.
Publisert i første utgave av K7 Bulletin våren 2016.

I Norge kastes det opp mot 50 kilo mat per person hvert år. Samlet for hele befolkningen tilsvarer dette mat til en verdi av hele 12 milliarder kroner. Dette betyr at det er mye penger å spare ved å forlenge holdbarheten på maten vi kjøper. Ved å fryse mer av maten unngår man at den blir dårlig, og som konsekvens sparer man penger.

I tillegg til å spare penger ved å fryse maten, kan det være en idé å sette opp en oversikt over hva som befinner seg i fryseboksen. Slik kan man til enhver tid enkelt kan finne ut av hva man har tilgjengelig, noe som deretter kan bli utgangspunkt for et godt måltid. Likevel er det viktig å være oppmerksom på at selv om maten er fryst, betyr ikke dette at den er holdbar for evig. Ulike matvarer har ulik holdbarhet i fryst tilstand. Derfor er det også lurt å notere nedfrysningsdato for å lettere ha oversikt over når maten må brukes.

Visste du for eksempel at ost kan fryses? Den kan gjerne rives eller skjæres i terninger, men kan også fryses hel. Et annet lurt tips er å lage større mengder av middagen, og deretter fryse ned i porsjoner. Dét er kjekt å ha klart til en dag du ikke orker å lage middag! Supper, sauser og gryteretter er gode eksempler på middagsretter som egner seg til dette.

Mange andre mat- og drikkevarer kan også ”reddes” i fryseren. Hva med resten av den vinflasken som ble stående etter festen i forrige uke? Vinen kan fryses i isbiter og brukes i sauser eller gryteretter (eller som isbit i neste vin). Krydderurter kan også fryses – både hele og hakkede – og senere brukes i matlagingen. Det samme gjelder chili eller avokado. Det er i grunn ingen grenser for hva som kan fryses – så lenge man er flink til å bruke maten innen holdbarheten går ut. Før maten fryses er det viktig at maten er kald og godt pakket inn, og er maten tint én gang, bør den ikke fryses igjen.

Det kommer neppe som en overraskelse at man kan redusere sine månedlige kostnader ved å bli mer bevisst på sitt eget matforbruk – dette hører vi ofte. Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at mat er en stor utgiftspost for oss studenter, og man kan faktisk spare mye på sikt ved å ta enkle grep.


Her er en oversikt over matvarers holdbarhet i fryseren:
Svinekjøtt (magert/med fett): 6 måneder/3 måneder
Storfekjøtt: 10-12 måneder
Kylling: 4 måneder
Kjøttdeig/karbonadedeig: 4 måneder
Kyllingkjøttdeig: 2 måneder
Ost: 3-4 måneder
Fisk mager/fet: 6/3 måneder