Tenk langsiktig, start julegavehandlingen nå

Skrevet av Henrik Vilhelmsen
Publisert september 2015.

Julen kommer for de fleste av oss mye fortere enn vi hadde tenkt. Dette kan medføre at den hyggelige julehandlen fort blir mye dyrere og omfattende enn man først forestilte seg. kan følge Nordeas julehandelundersøkelse i 2014 vil hver av gjennomsnittsnormannen bruke 5622 kroner på julegaver, og om alt dette skal betales i desember, vil det for de fleste av oss innebære et inngrep på sparekontoen.

Det kan derfor være fornuftig å tenke langsiktig, og starte julegavehandlingen allerede nå. Høsten er en tid hvor butikker selger mye produkter på salg som for eksempel treningstøy, spill, kjøkkenutstyr og andre ting som kan brukes hele året. Butikkene bruker salget for å rydde plass til julevarene som skal komme til salgs senere. Dette betyr at det er gode muligheter for å gjøre gode kjøp på varer som ellers er mer etterspurt og dyrere rundt juletider. Det kan for øvrig også være lurt å bestille enkelte julegaver på internett allerede nå, ettersom det fort går tomt for høyt etterspurte produkter da det nærmer seg desember.

Som en følge av dette kan det være en lur idé å sette av litt tid og energi til å handle inn noen billige gaver allerede nå, og samtidig sette av litt penger til det hver måned til julegaver. På denne måten kan man oppleve å sitte igjen med litt mer lommepenger da desember kommer, og det behøver ikke nødvendigvis være slik at man starter nyåret med veldig lite penger på konto. Husk at litt sparing hver måned hjelper mer på lommeboken enn ingen sparing.

Å sette opp et julegavebudsjett nå kan også være en god måte å finne ut hvor man skal prioritere å bruke pengene sine, samt at man kan kartlegge en eventuell spareplan for de julegaver man skulle måtte ønske å kjøpe i desember.
Ved å starte julegaveplanleggingen tidlig kan man også finne ut om det går an å kjøpe gaver i sammen med venner og familie, for på den måten spare tid og penger. Det er heller ikke slik at julegaver trenger å koste masse penger. De aller fleste blir veldig glad for et håndskrevet kort med for eksempel en middagsinformasjon.


Fakta:
- Nordmannen brukte i 2014 5622kr på julegaver
- Planlegg julegaver tidlig
- Se etter ting på salg
- Sett av litt penger hver måned
- Lag et julegavebudsjett
- Middagsinvitasjoner er fine gaver