Du kan spare på å være utro (mot banken)

Skrevet av Ane Mosnes Sandvik og Håvard Fidjeland
Publisert høsten 2015.

Norske forbrukere går glipp av flere millioner sparte kroner på ugunstige bankbetingelser. De fleste velger å forbli trofast mot sin nåværende bank i tro om at lojalitet blir belønnet. Det viser seg ofte å ikke stemme. Tvert imot, bankene tilbyr ofte dårligere betingelser til sine minst prissensitive kunder. Det er også en vanlig oppfatning at det er veldig arbeidskrevende å bytte bank. Dette er noe som har blitt mye enklere med årene, og din nye bank kan fikse nesten alle praktiske problemer for deg uten at du trenger å løfte en finger.

Den nye banken tar seg blant annet av avslutning av konto, lån og kredittkort og overføring av innestående på konto om du gir dem fullmakt. I tillegg følger eFaktura automatisk med til din nye nettbank. Likevel må du selv ta ansvar for enkelte ting. Du må du selv huske å legge inn dine avtalegiroer og faste betalingsoppdrag på nytt, i tillegg til å gi beskjed om dine nye kontonumre til arbeidsgiver. Videre kan det påløpe kostnader knyttet til bytte av bank, som engang- eller årsgebyrer og avgifter knyttet til refinansiering av lån.

Hvor mye du kan spare avhenger av de betingelsene du har i dag, de betingelsene du kan få hos din nye bank i tillegg til byttekostnadene. På finansportalen.no kan du få en oversikt over hvor mye du kan spare på å bytte bank. Det kan være mye å spare ved å sjekke de ulike betingelsene for lån. Har man for eksempel et boliglån hos DnB eller Nordea vil man kunne redusere effektiv rente med ca 0,4 % ved å bytte bank. Med et boliglån på 1,7 millioner og nedbetalingstid på 25 år kan selv en beskjeden renteforbedring på 0,4 % gi deg en årlig besparelse på 3 000 kroner, altså rundt 75 000 kroner i løpet av nedbetalingen. Videre kan det være lurt å sjekke hva man kan spare på BSU og fastrenteinnskudd.

Alt i alt er det lettvint å få oversikt over tilbudene som finnes fra de ulike bankene og bankbytte er ikke så arbeidskrevende som mange tror. Det er store forskjeller mellom bankenes renter, gebyrer og service og det kan derfor være mye å spare på å være utro mot banken.