Rimelig ferie

Skrevet av Martin Borge og Anne Lene Asche.
Publisert i fjerde utgave av K7 Bulletin, våren 2016.

Som studenter kan vi alle ha bruk for noen gode og enkle råd når det gjelder ferie. Med begrenset budsjett er det lurt å se på forskjellige alternativer for å finne en god, men rimelig ferie. Bruker man mindre penger på selve reisen og hotelloppholdet, kan man bruke mer penger på opplevelser på ferien.

Det kan være store prisforskjeller for samme reise avhengig av når du velger å ta den. Det kan dermed være lurt å tenke over når du velger å reise, og benytte deg av den fleksibiliteten du har som student. Å reise på såkalte “ugunstige tider” er ofte billigere, dvs at du unngår fellesferien og diverse offentlige høytider. Når det er mest gunstig å reise vil selvfølgelig også avhenge av destinasjon, og det kan være lurt å skaffe seg oversikt over lokale høytider o.l.

For å få billigst mulig ferie er en viktig faktor når du bestiller reisen. På en side kan det være rimeligere å bestille ferier lang tid i forveien. Spesielt risikerer man at billetter og opphold blir dyrere jo nærmere man kommer avreisetidspunkt dersom etterspørselen viser seg å være stor. På den andre siden kan man også spare mye penger ved å bestille reise sent. Man kan spare betydelige beløp ved å bestille turer gjennom restplass.no i siste liten, fordi selskapene naturligvis ønsker at hotellrom og flyseter blir brukt.

Som nevnt er Restplass.no et nyttig verktøy man kan bruke for å finne billige ferier, dersom man er komfortabel med å vente til siste liten. Et annet nyttig verktøy man kan bruke er nettsiden flybillig.no. Her finner man en oversikt over hvilke måneder det er billigst å reise til flere populære destinasjoner. Momondo, Finn.no og Hotels.com kan også være gunstig for å finne billige reiser til deg som student.

En ting man kanskje ikke tenker på å sjekke før man skal reise er hvor sterk den Norske kronen er i forhold til landets valuta. Den svake Norske kronen gjør at ferien lett kan bli dyrere enn forventet dersom man reiser “feil”. Turer til land som England, EU, og USA er mye dyrere i dag enn for et par år siden pga endringer i valutakurser i forhold til den Norske kronen.

Et spennende alternativ til dyre utenlandsopphold er ferier i Norge. Det er spesielt gunstig når kronen er svak. Her skiller spesielt Den Norske Turistforeningen(DNT) seg ut som gunstig alternativ. Som medlem i DNT får du tilgang til alle hyttene deres for en billig penge per natt. Du kan da låne nøkler på ditt lokale DNT-kontor, og gå fra hytte til hytte i fjellet hele sommeren og nyte Norge.

Det har altså betydning for feriens kostnad både når vi reiser, hvor lang tid i forveien vi bestiller, og hvor vi reiser. Videre finnes det en rekke hjelpemidler man kan bruke, og gode nettsider som kan være nyttige.